12 Temmuz 2010 Pazartesi

SPİRAL KURABİYE





Bu kurabiyeleri sevgili Aslı'nın sitesinde görmüştüm çok zaman oluyor tabi... Geçenlerde aklıma geldi ve pc açmaya üşendim, misafirlerim için kendi yorumum ve beni yanıltmayan tarifimle yaptım... Özellikle kurabiye severlerin denemesini öneririm...:) Yerken dikkat!!! hipnoz etkisi yaratabilir...:))






MALZEMELER


  • 1 pk oda ısısında margarin

  • 1 su bard pudra şekeri

  • 1 yumurta sarısı

  • Yarım pk kabartma tozu

  • Aldığı kadar un

  • 3 yemek kaşığı kakao


YAPILIŞI


Un hariç bütün malzemeler karıştırılır. Kontrollü olarak un ilave edilerek ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Hamur ikiye ayrılır. Ayırdığımız hamurların birine kakao ilave edilir ve yoğrulur.


İki hamurda merdane yardımıyla ayrı ayrı açılır. Üst üste konup rulo şeklinde sarılır. Buzdolabında en az 2 saat bekletilir.(ben bir gece beklettim) Dolaptan çıkarılıp 1 cm kalınlığında dilimlenip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 180 C fırında pişirilir. Afiyet olsun...


NOT: Ben kurabiyeleri pembeleşmiş sevdiğim için kendi zevkime göre pişirdim. Siz zevkinize göre biraz daha az pişirip beyaz bırakabilirsiniz...


9 Temmuz 2010 Cuma

PİLİÇ TOPKAPI (pratik)

Piliç topkapıyı değişik şekillerde yapanlar var... Bu şekilde yapılmışını (Allah bi daha göstermesin) oğluşum hastanede yatarken, (iyileşme sürecine girdiğinde) yemek olarak gelmişti. Ozaman görmüştüm.. Gerçi ozaman yiyemiştim doğru düzgün ama şekli ilginç gelmiş, ilgimi çekmişti. Hep denemek istiyordum. Netten bazı tarifler buldum benim aradığım şekilde yoktu, birde bizim ailede fıstıklı kuş üzümlü pilav pek yenmediği için ben kendime göre yaptım. Bu sayede pratik bir piliç topkapı elde ettim... Çokta lezzetli oldu... Tavuk severlere tavsiyemdir...


Ben kendi payıma düşen kısmına (pilavına) çok az kuş üzümü ekledim. Bakalım nasıl olacak diye...:)



MALZEMELER


  • 5-6 ad derili piliç pirzola (ızgaralık hazırlanmış but)

  • 1 su bard pirinç

  • 2 yemek kaşığı tereyağ

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

  • Tuz

  • 1 su bard sıcak su

YAPILIŞI


Öncelikle bir tencerede yağlarımızı eritiyoruz. Yıkadığımız pirinçlerimizi ilave ediyoruz. Kavuruyoruz. Ardından tuzunu ve sıcak suyunu ilave edip kapağı kapalı pişiriyoruz. Pilavımız ılınınca pirzolalık etlerimizin derilerini kenarlarını koparmadan dikkatlice cep gibi ayırıyoruz. Pilavımızı deriyle etin arasında kalan cep gibi kısma dolduruyoruz. Fırın tepsimize yerleştiriyoruz. 200 C fırında etler pişine kadar tutuyoruz. Sıcak servis ediyoruz. Afiyet olsun...


Not: Bu yemeği yaparken evde kalan pilavınızıda değerlendirebilirsiniz ancak, o pilav normal su ölçüsüyle piştiği için, fırına konduğunda bi daha pişeceği için tavuğun içindeki pilav fazla pişmiş yumuşak bir pilav olabilir...


Dediğim gibi bu benim piliç topkapım... Eğer orjinal tarifine göre yapmak isterseniz, oktay ustanın sitesini bi ziyaret edin derim...

7 Temmuz 2010 Çarşamba

ALMAN PASTASI


MALZEMELER



KEK İÇİN


  • 4 yumurta

  • 1 su bard toz şeker

  • 1 çay bard süt

  • 1 su bard nişasta

  • 1 su bard un

  • 1 pk kabartma tozu


MUHALLEBİSİ İÇİN



  • 2,5 su bard süt

  • 3 yemek kaşığı un

  • 1 çay bard toz şeker

  • 100 gr margarin


Üzeri için pudra şekeri



YAPILIŞI


Öncelikle muhallebi için süt ve un bir tencereye alınır. Muhallebi pişirilir. Soğumaya bırakılır.


Kek için yumurta ve şeker çırpılır. Ardından süt ilave edilip karıştırılır. Ardından un, nişasta ve kabartma tozu elenerek ilave edilir. Yağlanmış yuvarlak borcam tepsiye dökülür. 180 C fırında pişirilir. Soğumaya bırakılır.


Öte yanda soğuyan muhallebiye toz şeker ve margarin ilave edilir. Mikserle 10-15 dk kadar iyice çırpılır.


Bu arada soğuyan kekimiz, bıçakla ikiye bölünür. İki kat olan kekimizin arasına krema dökülür. Yaydırılır. Kekin üst katı üzerine konup pudra şekeri elenir. İstenilen şekilde dilimlenip servis edilir. Afiyet olsun...



Not: Ben oğlum sevdiği için, muhallebinin çırpılma aşamasında, muhallebiye çikolata ilave ettim. Bu yüzden kremam kahve rengi. Siz dilediğiniz gibi yapabilirsiniz...


5 Temmuz 2010 Pazartesi

BOL PEYNİRLİ RIZA DAYI POĞÇASI:)


MALZEMELER
  • 1 pk margarin (yumuşak)
  • 1 çay bard sıvı yağ
  • 1 çay bard yoğurt
  • 2 yumurta (birinin sarısı üzerine ayrılcak)
  • 1 pk kabartma tozu
  • Tuz
  • Aldığı kadar un

  • İçi için peynir

YAPILIŞI

Un hariç diğer hamur malzemeleri karıştırılır. Yavaş yavaş un ilave edilir. Ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamurdan yumurta büyüklüğünde toplar yapılır. Elle yada merdaneyle küçük yuvarlak şeklinde açtırılır. Herbirinin içine yaklaşık tepeleme bir tatlı kaşığı kadar peynir konup kapatılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. 180 C fırında güzelce kızarana kadar pişirilir. Gevrek ötesi poğçalar servise hazır...Afiyet olsun...

2 Temmuz 2010 Cuma

SU BÖREĞİ (Rıza Dayı usulü:))


Geçtiğimiz haftasonu İstanbul'da bir akrabamızın oğlunu evlendirdik. Misafiri olduğumuz babamın teyze oğlu Rıza dayı, gece çok geç hatta sabaha karşı yatmamıza rağmen sabah erkenden kalkıp bize bu nefis böreği yapmış. O hamuru yoğurmuş, açmış eşi Lamia yengede haşlama ve tepsiye koyma aşamasını yapmış. Mesleği aşçılık olmadığı halde, 66 yaşında bu kadar becerikli bir erkek görmediğimiz için bize tuhaf gelsede bayıla bayıla yedik yaptıklarını.:) Hepsi harikaydı... Bu böreğin yanında birda peynirli poğça yaptı ki oda nefisti inanın. Onunda fotoğrafını çektim. Onun tarifinide sizinle paylaşacağım...

Eveeet... Yalancı falan değil halis mulis su böreği tarifi istermisiniz? Yanlız pişirme tekniği Rıza dayıya özgü nefis bir su böreği... Oyüzden başlık yazarken bunu belirtmek istedim... Laf çok uzadı dimi? Eee ozaman buyrun tarife...


MALZEMELER


HAMURU İÇİN
  • 6 yumurta (bir yumurta sarısının yarısı ayrılacak)
  • Tuz
  • Un

DİĞER MALZEMELER
  • 1 kalıp beyaz peynir
  • 300 gr tereyağ
  • 1 çay bard sıvı yağ

YAPILIŞI

Öncelikle hamur malzemeleriyle un kontrollü konarak ele yapışmayan biraz serte yakın bir hamur yoğrulur.

Biri biraz daha büyük olmak üzere, hamur 7 parçaya bölünür. Her parça yufka kalınlığında açılır. Büyük olan yufka haşlamadan, kenarları dışarı çıkacak büyüklükte yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir.

Diğer yufkaların 5 tanesi, tuzlu suda haşlanır. Ardından soğuk suya batırılır. Elle süzülüp dikkatlice sıkıldıktan sonra, her katına kızdırdığımız tereyağ+sıvıyağ karışımı ve peynir konarak üst üste yerleştirilir. Kalan son yufka haşlanmadan üzerine kapatılır. Kenarlardan sarkan ilk yufkanın kenarları üzerine kapatılır.

Üzerine ayırdığımız yumurta sarısı sürülür. 200 C fırında pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz ters çevrilir. Ilınınca dilimlenip servis edilir. Afiyet olsun...

YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI



Arkadaşlarıma hazırladığım ikramların yanında birde semizotu salatası yapmıştım. Eminim bu basit ama lezzetli salatayı bir çoğunuz biliyordur. Bilmeyenler için bende yayınlamak istedim...



MALZEMELER



  • 1 demet semizotu


  • 1 büyük diş sarımsak (ezilmiş yada minik doğranmış)


  • 1 kase yoğurt (koyu kıvamlı)


  • 2-3 yemek kaşığı mayonez (koymak zorunda değilsiniz)


  • Tuz


YAPILIŞI


Semizotları temizlenir. Elde istenilen büyüklükte parçalanır. Öte yanda sarımsak, tuz, mayonez ve yoğurt çırpılır. Semiz otları ilave edilip karıştırılır. Servis edilir. Afiyet olsun...


KARPUZ KURABİYE


Bu kurabiyeleri Turuncu tatlar Serap hn'da görüp aşık olmuştum.:) Arkadaşların "çok çeşit yapma" ısrarına rağmen bunuda yapmalıyım dedirten bir görüntüsü vardı. Ben hamurunu kendi kafama göre yaptım. Ama şekil ve fikir Serap hn.dan alınmıştır:))
MALZEMELER
HAMURU İÇİN
  • 1 pk yumuşamış margarin
  • 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Yarım pk kabartma tozu (fazla koymayın şeklini bozar)
  • Aldığı kadar un

AYRICA

  • Kibrit çöpünün siyah yeri kadar, toz kırmızı gıda boyası
  • Kibrit çöpünün siyah yeri kadar, toz yeşil gıda boyası (benim yoktu mavi ve sarı gıda boyasını karıştırdım)
  • Damla çikolata

YAPILIŞI

Hamur malzemelerini un hariç güzelce yoğuruyoruz. Ardından yavaş yavaş unu ilave edip yumuşak kıvamlı ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamuru ikiye bölüyoruz. Yarısına kırmızı gıda boyasını bir kaç damla su ile (suyu daha fazla koymayın) ilave edip yoğuruyoruz. Kalan hamurumuzuda ikiye bölüyoruz. Yarısına yeşil gıda boyası ve bir kaç damla su ilave edip yoğuruyoruz. Böylece 3 ad yani kırmızı, yeşil ve beyaz hamur elde ediyoruz. Gelelim şekil vermeye...

Kırmızı hamurumuzu kalınca bir rulo haline getiriyoruz. Daha sonra beyaz bıraktığımız hamurumuzu rulomuzu saracak şekilde açıyoruz. Kırmızı rulo şeklindeki hamurumuza beyaz hamurumuzu sarıp kaplıyoruz. Daha sonra Yeşil hamurumuzuda aynı beyaz hamurda olduğu gibi açıp rulomuza sarıyoruz. Bu şekilde straç filme sarıp dolapta bekletiyoruz. (ben bir gün önceden yapıp dolapta bekletmiştim)

Dolaptan çıkardığımız rulomuzu 1 cm kalınlığında dilimliyoruz. (aşağıdaki fotoda görüldüğü gibi)Dilimleri ortadan ikiye kesip karpuz dilimlerini elde ediyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. En son üzerlerine damla çikolatayla karpuz çekirdeği görünümünü verip 180 C fırında fazla kızartmadan pişiriyoruz. Afiyet olsun...


NOT: Normalde bunun gibi şekilli kurabiyelere kabartma tozu konmaz. Ama ozaman bana çok sert geldiği için ben yarım pk koymakta sakınca görmedim. Şeklindede bir bozukluk olmadı. Bu konuda tercih size kalmış...

Blog Widget by LinkWithin