22 Şubat 2012 Çarşamba

ÇİLEK SOSLU CHEESECAKE


Cheesecake kek yapmayan blogger bir ben kaldım sanırım :) Aslına bakarsanız ben tatlı/ekşi/tuzlu vb tatların birbirine karıştığı lezzetleri sevmiyorum. Bu zamana kadar cheesecake'den uzak kalma sebebimde buydu sanırım. Ama taaa carte d'or etkinliğinden beri aklımda bir kere olsun denemek vardı. Yoğunluktan fırsat bulamadım, önemsemedim, malzemem eksikti vs derken bugüne geldik. Özellikle kalp şeklinde yapmamın sebebiyse bu tarifi sevgililer gününde yayınlamak düşüncemdi. Tabi vakitsizlikten yayınlamakta bugüne kaldı... :)
Oğlumun ameliyatı dolayısıyla evde olduğum günlerden birinde, oğlum uyurken yapıverdim. "Yapıverdim" diyorum çünkü gözümde büyüttüğüm kadar zor bi tarif değilmiş. İlk defa yapmama rağmen ayrıntılı anlatımından yararlandığım kendimceyemek Güler hanım sayesinde çokta başarılı sonuç aldım. Bende, tarifi sizin için ayrıntılı anlatarak durumu kolaylaştırmak istiyorum.
Tadına gelince, ben beğendim. O sıralar evimizde hiç misafirimiz eksik olmadığı için ikram ettiğim herkesde beğendi. Ama hepimiz için ilk defa denediğimiz bir tat olunca büyük bir dilim fazla geldi:) Ön yargılarımı düşünürsek beklediğimden çok daha iyiydi diyebilirim. Denemek isteyenler için özellikle çilek sosuyla çok yakıştığınıda belirttikten sonra tarifime geçiyorum...
MALZEMELER
TABANI İÇİN
  • 1,5 pk kepekli yulaflı bisküi
  • 50 gr tereyağ
  • 1 yemek kaşığı su

ORTA KISMI İÇİN

  • 1 kutu krema (200 gr)
  • 1 pk labne peyniri (200 gr)
  • Yarım su bard toz şeker
  • 3 yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 pk vanilya
  • 1 limon kabuğu rendesi

ÜZERİNE

  • Hazır çilek sos (mevsimi olmadığı için hazır sos kullanmayı tercih ettim)

YAPILIŞI

Öncelikle fırını 160 C çalıştırıyoruz. Fırınımız kızarken cheesecake tabanı için tereyağını eritiyoruz. Bisküileri robottan geçiriyoruz. Erimiş yağla yoğurmaya başlıyoruz. Eğer karışımımız tam toparlanmassa 1 yemek kaşığı kadar su serpip yoğurmaya devam ediyoruz. Kelepçeli kalıbımızın altına yağlı kağıt koyup taban harcımızı bastırarak yerleştiriyoruz. Kenarlarından 1 parmak yükseklik yapıyoruz. Buzdolabına koyuyoruz.

Daha sonra suyunu süzdüğümüz labne peynirimizi şekerle çırpmaya başlıyoruz. Ardından krema ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. Yumurtaları teker teker ilave edip çırpıyoruz. Un, vanilya, limon kabuğu rendeside ilave edip karıştırdıktan sonra dolaptan çıkardığımız tabanımızın üstüne bu karışımı döküyoruz. 160 C kızmış fırına gönderiyoruz. :)

Aşağı yukarı 25 dk üzeri hafif pembeleşinceye kadar fırını hiç açmadan pişiriyoruz. Fırını açmadan tamamen soğumasını bekliyoruz. Soğuyunca fırını açıp cheesecake'mizi alıyoruz. Dolapta bir gece beklettikten sonra hazır çilek sos döküp dilimleyip servis ediyoruz.

Afiyet olsun...

12 Şubat 2012 Pazar

HAVUÇLU KEK


Yeniden merhaba... Bloğuma uğramayalı tatsız olaylar atlattık. Oğlumun sağlık sorunları yüzünden ameliyat olması gerekti. Çok şükür atlattık bitti iyileşme sürecine girdik inş... Anne yüreği dayanmıyor tabi üzülüyoruz ama Allah dermansız dert vermesin kimselere bizlerede inş.. Bu arada bloglara bakma fırsatı bulamadım. Yeni bir tarif paylaşmak amacıyla bloggera girdiğimde tatsız haberler gördüm bazı blogger arkadaşlarımın sayfalarında. Kaybettiğimiz blogger arkadaşımız nazar çeyiz arkadaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Gamze anneyede acil şifalar diliyorum. Bu ara yaşadığım üzüntüler dolayısıyla daha fazla üzücü olaylar yaşamayacağımız ya da duymayacağımız mutlu bir dünya diliyorum herkese...
Gelelim tarifime, havuçlu kek bir çoğumuzun bildiği bir tariftir sanıyorum. Ben arkadaşım Beyhan'ın defalarca yapıp özendirmesi sonucu :) ondan tarifini alıp yapmıştım. Yiyen herkestende tam not almıştı. Şimdi sıra sizde... deneyin ve herkesten tam not alın :)

MALZEMELER
  • 4 yumurta
  • 1,5 su bard toz şeker
  • 1 su bard sıvıyağ
  • 3 su bard un
  • 3 su bard havuç
  • 1 su bard iri dövülmüş ceviz
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1 pk vanilya

YAPILIŞI

Yumurta ve toz şekeri iyice çırpıyoruz. Ardından sıvıyağı ilave edip karıştırıyoruz, havuçları ve cevizleri ilave ediyoruz karıştırıyoruz. Un, tarçın, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ilave edip karıştırıyoruz. Yağlanmış kalıbımıza döküp 175 C fırında 35-40 dk fırını açmadan pişiriyoruz. Soğuyunca kalıptan çıkarıp dilimleyip servis ediyoruz. Afiyet olsun...




3 Şubat 2012 Cuma

KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN...



Blog Widget by LinkWithin